Uručenjem nagrada završen 12. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

20. oktobar 2021.

Gran pri 12. Bosifesta osvojio je dokumentarni film „ KUĆA / UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray

zatvaranje2-bosifest2021Kuća nas na neobičan način uvodi u jedno vrlo posebno mesto, i na dalje se fokusira na njene ukućane - dopušta nam da upoznamo pojedinačne likove u okviru njihove svakodnevice. Njihovi teško razumljivi gestovi nam tako tokom vremena postaju poznati i bliski. Rediteljske odluke su jednostavne, kao i stil kamere, ali jasnoća pristupa i narativne strukture od početka ulivaju sigurnost. Drugi čin donosi formalno nove elemente koji usložnjavaju priču – pojavljuju se zapisi iz nekog drugog vremena, ali nam autorka u ovoj fazi prepušta da sami formiramo značenja i veze. Treći čin donosi još jedan ugao posmatranja: o protagonistima i njihovom autizmu sad saznajemo i kroz priče članova njihove porodice. Ovi različiti slojevi uspevaju u izuzetnom poduhvatu - da sagrade vrlo složen i emotivan uvid u život autističnih osoba. Tako Kuća potvrđuje svoje jedinstveno mesto u današnjem svetu, kroz koju nas autorka vodi nenametljivo, maštovito i promišljeno.

Nagradu za najbolju režiju dobio je film "VICTOR" belgijskog reditelja Christophe Hermansa

victorFilm prati buntovnog tinejdžera na putu ka odrastanju i osamostaljenju u prepoznatljivoj formi coming-of-age filma, no činjenica da je protagonista slabovid - na granici slepila, čini ovu priču vrlo specifičnom.

Na prvi pogled, Viktor odaje utisak običnog mladića, pa čak i njegovo buntovništvo izgleda kao prirodan deo njegovih godina i dinamike sa okolinom. No, pažljiv posmatrački postupak otkriva mnoge slojeve ove ljudske drame, u kojoj junaci svoje emocije čuvaju ispod površine, jer je to način njihove borbe i vid njihove ljubavi. Reditelj strpljivo prati sve životne faze i korake koji bi mnogima promakli kao nedovoljno atraktivni, ali upravo te nijanse i specifične male razlike u Viktorovom životu postepeno grade dubok osećaj nepripadanja, uprkos svim ličnim naporima. Reditelj podjednako suptilno gradi lik Viktorove majke, i pod njegovim upornim pogledom koji se ne upliće, ali ni u jednom trenutku ne skreće - njena čvrsta fasada nestaje i otkriva iskonsku majčinsku strepnju i brigu. Završnica filma gradi univerzalnu sliku čoveka osuđenog na stalnu borbu i lutanje u lavirintu neizvesne budućnosti.

Nagrada za najbolji scenario pripada iranskom filmu "NEVIDLJIVE LINIJE / INVISIBLE LINES" reditelja Mehdi Rakhshanija.

nevidljive-linije(1)U umetnosti, granice ne postoje. Nevidljive linije je precizno vođen portret izvanrednog umetnika rođenog sa fizičkim invaliditetom, koji je život posvetio svom pozivu – slikanju. Rođen u malom iranskom selu, njegov talenat uspeva da premosti sudbinsku predodređenost telesnog ograničenja i odvede ga daleko izvan običajnih i umetničkih praksi njegove zemlje, sve do Škotske - gde je usavršavao svoje umeće. Ovo je film o upornosti, o stvaralačkom procesu, o značaju podrške, o snažnoj vezi umetnika sa sredinom iz koje potiče, o stalnom učenju i prenošenju znanja – ali, iznad svega, lepoti umetničkog izraza i snazi stvaralačkog impulsa, koji prevazilaze sva ograničenja.

Specijalna priznanja pripalo je italijanskom filmu "LUDI TOČKOVI / MEGLIO UN GIORNO" rediteljki Elene Rebeke Karini i Ilarije Đangrande

ludi-tockovi(1)Ovo je film koji iznenađuje i ruši pravila, baš kao i njegov protagonista - mladi čovek iz Italije po imenu Mimi pati od teške degenerativne bolesti. Iz granične situacije tela neverovatne krhkosti svoju nadmoć plastično demonstrira njegova fanatastična snaga boemskog duha, udružena sa voljom za život! U ovom filmu nećete videti nežno saosećanje, a ponešto može delovati čak i kao nedostatak osećaja autora filma za protagonistu. No, baš u tome leži njegova hrabrost i iskrenost – ovaj film prati svog junaka u stopu, jer baš kao i Mimi, izazovima se uvek gleda u zube i bez straha! Tako do kraja ovo postaje poseban i zaokružen portret vrlo neobičnog čoveka i oda njegovoj ljubavi prema životu, uprkos neverovatno teškim okolnostima, uprkos svemu.

Nagrade su na zatvaranju Festivala 20. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci uručili članovi žirija Ivan Ikić i Stefan Ivančić.

Zbog pandemije izazvane Covidom 19, autori nagrađenih filmova su se obratili publici putem video linka.

Nagrade su primili:

Nagradu za najbolji scenario za Iranski film, INVISIBLE LINES, umesto reditelja Mehdi Rakhshanija primio je direktor kulturnog centra Irana u Beogradu G-din Mohamad Tagi Bahtijari.

zatvaranje3-bosifest2021

Grand Prix za najbolji film , ”Kuća-UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray, Nagrada za najbolju režiju za belgijski film Victor, reditelja Christophe Hermansa i specijalno priznanje za film ”LUDI TOČKOVI / MEGLIO UN GIORNO" rediteljki Elene Rebeke Karini i Ilarije Đangrande, biće prosledjeni autorima.

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno održanog festivala,uprkos svim poteškoćama koje je izazvao Covid 19. Zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji festivala.

Bosifest 2021 (video)

26. oktobar 2021.

Pogledajte atmosferu sa festivala, kao i izjave učesnika i posetilaca.

Uručenjem nagrada završen 12. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

20. oktobar 2021.

Gran pri 12. Bosifesta osvojio je dokumentarni film „ KUĆA / UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray

Kuća nas na neobičan način uvodi u jedno vrlo posebno mesto, i na dalje se fokusira na njene ukućane - dopušta nam da upoznamo pojedinačne likove u okviru njihove svakodnevice.

Dvanaesti beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom BOSIFEST 2021 svečano je otvoren sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci.

18. oktobar 2021.

Publici su se obratili direktor Festivala Darko Ivić, selektor festivala Miroljub Stojanović, Viši savetnik iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Anja Sargin i Poverenik za Zaštitu ravnopravnosti G-dja Brankica Janković.

Proboj osećanja

27. jul 2021.

Režija: Doug Roland
Zemlja: SAD
Trajanje: 18:17

Proboj osećanja je prvi film u kome glumi osoba koja je gluva i slepa. Ovo je priča o odrastanju Tarika, tinejdžera koji luta ulicama Njujorka, očajnički tražeći neki smeštaj kada sreće Artija, gluvog i slepog čoveka kome je potrebna pomoć da bi se vratio kući.

Moj put

27. jul 2021.

Režija: Jasmina Pašalić
Zemlja: BIH
Trajanje: 05:06

Film prikazuje djevojku sa cerebralnom paralizom i njenu svakodnevnicu.

Alisa iz zemlje čuda

27. jul 2021.

Režija: Elena Demidova
Zemlja: Federativna Rusija
Trajanje: 31:39

Maša boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Ne može da se pomera niti da govori, može samo malo da pomera prste koliko da upravlja kompjuterskim mišem, ali se nakon toga sve pogoršava.

Kuća

27. jul 2021.

Režija: Judith Auffray
Zemlja: Francuska
Trajanje: 82:00

Sedmoro autističnih adolescenata živi u kući Sveti mučenik Ipolit, u Seveni na jugu Francuske.

GOSIA@TOMEK

27. jul 2021.

Režija: Kristina Jezior
Zemlja: Nemačka
Trajanje: 90:00

Šta se dešava sa vezom kada partner iznenada postane težak invalid nakon nesreće? Za Gošu je bilo sasvim jasno da će bez obzira na sve ostati uz svog momka, Tomeka, i pomogne mu da nastavi da živi što normalnijim i ispunjenijim životom.

Nevidljive linije

27. jul 2021.

Režija: Mehdi Rakhshani
Zemlja: Iran
Trajanje:49:03

U iranskom selu se rodio dečak sa teškim fizičkim invaliditetom. Roditelji su se, verujući da je bio mrtvorođen, spremali da ga sahrane. Dečak je iznenada počeo da pomera ruke i noge, vrativši se u život. U detinjstvu je učio da hoda pomoću štaka koje mu je deda napravio.

Ludi točkovi

27. jul 2021.

Režija: Elena Rebeka Karini i Ilarija Đangrande
Zemlja: Italija
Trajanje: 42:19

„Šta želiš od života?”

„Sve”

„Šta možeš da učiniš?”

„Bilo šta”

Pozitivan do kraja

27. jul 2021.

Režija: David Ulich, Steven Ungerleider
Zemlja: SAD
Trajanje: 26:49

Kada se nađe licem u lice sa ogromnim preprekama, ser Filip Krejven ostaje dosledan svojim načelima. Ovaj film govori o načinu na koji je bivši predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta koristio ova načela kao kompas kojim je vodio najveću svetsku adaptivnu sportsku organizaciju do toga da postane globalni lider za društvene promene.

Znak za sva vremena

27. jul 2021.

Režija: Andrew Leibman
Zemlja: SAD
Trajanje: 08:00

Znak za sva vremena je priča o tome kako je 18-godišnji Brian Estrada savladao lične nevolje i pronašao svoj identitet kojim se ponosi.

Pozitivna strana

27. jul 2021.

Režija: Jim McMorrow
Zemlja: Irska
Trajanje: 17:00

Istinita priča o Stivenu, mladiću sa Daunovim sindromom koji želi da se otrgne od svoje brižne ali preterano zaštitničke majke i proslavi svoj 18. rođendan onako kako on želi.

Viktor

27. jul 2021.

Režija: Christophe Hermans
Zemlja: Belgija
Trajanje: 94:00

Viktor ima 17 godina i postepeno, ali neizbežno, gubi vid. Odbijajući da prihvati svoj invaliditet, Viktor se bori da živi kao svaki običan tinejdžer i odraste kao i svi ostali. Viktor je danas spreman da ode na univerzitet i studira pravo.

Reč selektora

13. jul 2021.

Ovogodišnji Festival, izvanredno profilisan i znalački koncipiran, pamtiće se , naravno, po nekoliko dragocenih filmskih dragulja, ali i po načinu na koji se diferencira jedna specifična filmska estetika, posve u funkciji kretanja modernog filmskog izraza. Visoki produkcioni standardi učinili su još u startu ovogodišnje izdanje festivala vrlo ujednačenim.

MIROLJUB STOJANOVIĆ - selektor dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

22. jun 2021.

Rođen 2.marta 1958. godine.Studije svetske književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bavi se filmskom kritikom, esejistikom i istraživanjima.Svoje radove objavljivao u više od 40 časopisa, dnevnih novina i periodičnih publikacija.Izvornim radovima zastupljen u dvadesetak filmskih knjiga .

STEFAN IVANČIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Stefan Ivančić je filmski reditelj, producent i selektor. Završio je osnovne i master studije Filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao docent.

IVAN IKIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Ivan Ikić je reditelj nagrađivanih filmova Oaza (2020) i Varvari (2014).

Rođen je u Beogradu 1982. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

SONJA (BLAGOJEVIĆ) ĐEKIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Rođena 1980. u Beogradu, gde i danas živi. Završila VI beogradsku gimnaziju, tokom koje je pohađala i školu filmske režije Kvadrat, a potom studije filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti.

Uručenjem nagrada završen 11. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

22. oktobar 2020.

Gran pri 11. Bosifesta osvojio je češki dokumentarni film „Two roads”Radovana Sibrta.

"Two roads" U ovogodišnjoj selekciji filmova, ovo ostvarenje izdvaja se ne samo svojim kvalitetom nego i emocijama i optimizmom u priči o Tip Tap bendu čiji članovi muzikom prevazilaze hendikep pokazujući da je u životu uvek moguće pronaći pravi smisao.

Svečano otvoren 11. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

20. oktobar 2020.

Jedanaesto izdanje Bosifesta svečano je otvoreno sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci.

Publici su se obratili direktor Festivala Darko Ivić, Marjan Vujović upravnik muzeja kinoteke, selektor festivala Igor Toholj.

Festival je otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Gdin Zoran Djordjević.

Petrovo Plano

15. oktobar 2020.

Režija: Jean Castejon
Zemlja: Španija
Trajanje: 73:13

Prošlo je nekoliko godina od kako je Petar odlučio da živi u Planu, izolovanom selu na aragonskim Pirenejima. Daleko od prednosti koje grad nudi slepoj osobi, on preživljava kroz svoju umetnost, rok muziku.

Protiv struje

15. oktobar 2020.

Režija:Grigory Kurdyaev
Zemlja:Rusija
Trajanje:57:30

Nekoliko nedelja iz života mladog paraolimpijca Andreja Filippova (19 godina), majstora sporta u plivanju za slepe.

Ima jedan dečak

15. oktobar 2020.

Režija:Uri Levi
Zemlja:Izrael
Trajanje:65:30

Ron je inteligentan, šarmantan i pun života, ali svakim danom su njegovi pokreti sve više ograničeni cerebralnom paralizom.

Dva puta

15. oktobar 2020.

Režija:Radovan Sibrt
Zemlja:Češka Republika
Trajanje: 79:05

Šta biste radili sa svojim životom u ograničenom telu i sa ograničenim vremenom?

Maricarmen

15. oktobar 2020.

Režija: Sergio Morkin
Zemlja:Meksiko
Trajanje: 78:33

Maricarmen Graue (52) je violončelistkinja; svira sa rok sastavom, kao i u kamernom orkestru. Takođe je učiteljica muzike, pisac i maratonka. Živi sama i potpuno je slepa.

Ja sam

15. oktobar 2020.

Režija: Grzegorz Paprzycki
Zemlja:Poljska
Trajanje: 23:09

Par se kreće na put preko francuskih Alpa. Osim prelepih pejzaža, oni dele poglede na teme vezane za veru i stvaranje sveta.

Vidim u tami

15. oktobar 2020.

Režija: Lana Bregar
Zemlja:Slovenija
Trajanje: 16:30

U kratkom dokumentarcu prikazane su tri osobe koje su izgubile vid. Njihova intimna ispovest vodi gledaoca na putovanje u njihov svet i osecanja zbog gubitka vida.

Iz inata

15. oktobar 2020.

Režija: Gojko Berkuljan
Zemlja:Crna Gora
Trajanje: 10:50

Iz inata“ donosi priču o Anđeli Radovanović, profesorici ruskog jezika i književnosti, pjesnikinji, govoreći kroz njene stihove o svijetu emocija između Latinske Amerike i Sibira.

Ja sam

15. oktobar 2020.

Režija: Martina Biagi
Zemlja:Italija
Trajanje: 52:06

Ja sam je obilaženje porodica sa decom koja pate od retkih genetskih stanja i lekara koji se brinu o njima. U ovom filmu o na putu od Italije do Srednjeg zapada SAD, autor pomoću sitnog kadra video kamere istražuje balon u kome žive ljudi koji se moraju suočiti sa takvim vrstom invaliditeta.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA

 

film_freeway

 

BOSI_2021_PLAKAT_WEB-01

 

filmofil

 

film-mag

 

fcs

 

seebiz

 

bosi(1)

 

adria-media-group

 

logo-vh

 

bosifest-plakat-2020

 

bosifest_plakat_2019

 

plakat-bosifest2018

 

baner_bosifest2020

 

HendiCentarLogo

 

ministarstvo-za-rad

 

min

 

beograd

 

hyatt

 

square

 

IN_Hotel

 

Tulip_Inn

 

belgrade-inn-hotel

 

mark-hotel

 

kinofest

 

logo_luce

 

kurir

 

espreso

 

dnevne-novine_baner_220x75px

 

glas-srpske

 

barcelona

 

ankaraaccessiblefilmfestival

 

bosi

 

logo_click_alta

 

bosi(2)

 

dobrevesti

 

bosi(5)

delta_fondacija

bgb

 

dom_omladine

parakvadvs

constantine-hotel

garni-hotel

in-hotel

 

zira-hotel

holidayinn

hotel_park

grand

ac

mmm

kluni(1)

masel(1)

 

baner-srp-220x72

banerSTBbosifest2

klinika