Istorija

Šta je BOSIFEST?

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po peti put održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Na velikom platnu će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova - kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano preko 140 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Prvi BOSIFEST je održan od 20. do 30. maja 2010. godine u Dvorani Doma sindikata, pod sloganom „Nevidljive razlike - vidljive sličnosti“.  Te godine prikazano je 55 filmova na temu života i rada osoba sa invaliditetom, iz čak 18 zemalja sa tri kontinenta.Prve godine, nagrada GRAND PRIX dodeljena je filmu „Portrait of Emotions“, producenta i reditelja Slavomira Grunberga (SAD). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Drona And Me“ (Holandija), a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario, filmu „Collector of Bedford Street“ (SAD). Nagrada publike u domaćoj kategoriji dodeljena je filmu Zorana Cvetkovića „Izvinite što kasnim“, a u međunarodnoj kategoriji filmu „Like a Butterfly režiserke i pisca: Ewa Piet.( Poljska).

 

 

Drugi BOSIFEST je održan od 3. do 5. juna 2011. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Pogled, pokret, život“, a predstavio je publici 30 filmova u takmičarskom programu i 25 ostvarenja u revijalnom delu programa.Selektori BOSIFEST-a 2011 su bili Igor Turčinović Momčilo Moma Mrdaković. Nagrada GRAND PRIX dodeljena je filmu „Last flight“, koji je režirao Yves Langlois (Kanada). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Rainman goes to Rockwiz“, a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario filmu „Dvije perspektive“ (BiH). Nagrada publike je dodeljena filmu „Divljak“ (Slovenija).

 

 

Treći BOSIFEST je održan od 21. do 23. maja 2012. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Ne zovi me posebnim“, a selektori su bili Oleg Novković i Darijan Mihajlović. Na prošlogodišnjem BOSIFEST-u prikazano je 14 filmova u takmičarskom, a 17 u revijalnom delu programa.GRAND PRIX nagrada je dodeljena filmu „Necessary Games“, režiserke Sophie Hyde (Australija). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Step up!“ (Kanada), a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario filmu „Flying Ann“ (Holandija). Nagradu publike osvojio je film „Tihi“ (Srbija).

 

 

Četvrti BOSIFEST je održan od 5. do 7. juna 2013. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Energija stvaralastva“, a selektor je bila Maja Miloš,

BOSIFEST 2013 po odluci žirija u sastavu:

Slobodan Šijan, Srdan Golubović i Darijan Mihajlović
dana 07.06.2013. dodelili su sledeće nagrade:

GRAN PRIX festivala dodeljen je filmu „Hromozom 5“, Maria Rilpoll, Lisa Pram, Španija, 2013

Dobitnik kristalne plakete za najbolju režiju je film “Aka Doc Pomus“, Will Hecther, Peter Miller, Kanada, 2012.

Kristalna plaketa za najbolji scenario pripala je filmu „Poslednji tabu“, Alexander Freeman, SAD, 2012.

 

 

Peti Bosifest održan je od 2. do 4. juna u Domu omladine Beograda 2014. godine

  1. Pre TRI ZVANIČNE NAGRADE FESTIVALA BOSIFEST 2014. - ukazujemo pažnju na tri filma kojima smo dodelili  PRIZNANJA ( SPECIAL MENTIONS ):
  • Izvanrednom indijskom filmu, autorke Shweta Ghosh, ACCSEX, koja na sjajan način, samouvereno gradi priču o pojmovima lepote, idealnog tela, seksualnosti...
  • Domaćem, srpskom filmu autorke Djurdjije Radivojević FACA za hrabro i emotivno predstavljen lik koji i posle tragedije - još više stremi vrhovima, željama, sreći, letenju.
  • i izraelskom filmu DA LI VERUJEŠ U LJUBAV ( Do you belive in love ) reditelja Dan Wasserman-a.

 

  1. Zvaničnu NAGRADU ZA NAJBOLJI SCENARIO dobio je autor kanadskog filma PO SEĆANJU         ( Just as I remeber ) - Andrew Moir, za izvanredno prikazane dve paralelne priče o istoj bolesti - njegovog sadašnjeg junaka na samrti, oca troje male dece, i svoju ličnu, o svom detinjstvu tokom očeve bolesti.

 

  1. NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU RAVNOPRAVNO DELE DVA FILMA:
  • Nemački film SONOR, reditelja Levina Petera - za jedan moderan, besprekorno slikan, tonski snimljen i režiran film.
  • i, francuski film SREĆA...OBEĆANA ZEMLJA ( Happiness...Promised Land ) u režiji  Laurent Hasse, zbog divnim filmskim sredstvima saopštenoj uspeloj želji glavnog lika da peške prodje celu Francusku, od Pirineja do mora na severu Normandije.

 

  1. Konačno, NAGRADA GRAND PRIX 5. BOSIFEST-a  za najbolji film Festivala dodeljuje se izvanrednom danskom filmu rediteljke Helle Windelov-Lidzelius  PRIČE SA BALKONA ( Balcony tales ). Savršenim filmskim jezikom autorka nam dočarava čulni pogled decenijama slepog stanovnika Havane, sa svoje terase na svoj namučeni grad, sugradjane. Svojevrsna veoma kvalitetna i zrela dokumentarna filmska slika Havane iz ptičje perspektive - skoro ravna vendersovskom pristupu melanholiji ali i svojevrsnom optimizmu i atmosferi tog grada i tih ljudi.

ŽIRI:

Predsednik, Miloš Paramentić

Sandra Perović

Lena Bogdanović

 

 

Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija i okruglih stolova.

 

Zašto je BOSIFEST važan?

Svrha osnivanja BOSIFEST-a je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešćei integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje stvaralaca i izvođača za učešće u programima BOSIFEST-a. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Filmovi prikazani na BOSIFEST-u izazivaju veliku pažnju javnosti, a najviše udruženja osoba sa invaliditetom i nevladinog sektora širom Srbije. Takođe, iz godine u godinu, ova filmska manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom, a istovremeno, filmski program podsticajno deluje na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.

Kroz program BOSIFEST-a nude se moguća rešenja za dalju razvoj demokratskog društva i stvaranje okoline, koja će biti pristupačna, bez prepreka i barijera - za sve.

 Festival promoviše Grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti i predano radi na ohrabrivanju naše kulturne i profesionalne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika.

Darko Ivić, direktor BOSIFEST-a

Hendi centar Koloseum, organizator BOSIFEST-a

 

A- A+

POZIV VOLONTERIMA

 

film_freeway

 

BOSI_2021_PLAKAT_WEB-01

 

filmofil

 

film-mag

 

fcs

 

seebiz

 

bosi(1)

 

adria-media-group

 

logo-vh

 

bosifest-plakat-2020

 

bosifest_plakat_2019

 

plakat-bosifest2018

 

baner_bosifest2020

 

HendiCentarLogo

 

ministarstvo-za-rad

 

min

 

beograd

 

hyatt

 

square

 

IN_Hotel

 

Tulip_Inn

 

belgrade-inn-hotel

 

mark-hotel

 

kinofest

 

logo_luce

 

kurir

 

espreso

 

dnevne-novine_baner_220x75px

 

glas-srpske

 

barcelona

 

ankaraaccessiblefilmfestival

 

bosi

 

logo_click_alta

 

bosi(2)

 

dobrevesti

 

bosi(5)

delta_fondacija

bgb

 

dom_omladine

parakvadvs

constantine-hotel

garni-hotel

in-hotel

 

zira-hotel

holidayinn

hotel_park

grand

ac

mmm

kluni(1)

masel(1)

 

baner-srp-220x72

banerSTBbosifest2

klinika